Op zoek naar jouw droombaan

Share

Marianne van der Zwaag heeft mij geïnterviewd in het kader van haar zoektocht naar haar droombaan. Hieronder lees je het resulaat. Marianne is freelance journalist.

Hoe kom ik aan een baan na mijn studie?

Glunderend stond ik toe te kijken toen mijn vader afgelopen zomer zijn speech voorlas tijdens mijn diploma-uitreiking. Eindelijk verlost van tentamenstress en het zenuwslopende eindexamengesprek. Ik was klaar om mijn kunsten aan de wereld te tonen.
Toen ik met mijn studie begon, werd mij een gouden toekomst beloofd. Een baan vinden na je studie? Geen probleem. Met deze opleiding kon ik immers op zoveel plekken terecht. Vijf jaar later bleek de situatie toch iets anders te zijn. De crisis, waarover ik tijdens mijn studie tal van krantenartikelen schreef, ging ineens ook over mij. Toch begon ik vol goede moed aan mijn eerste sollicitatiebrief. Nadat ik na veertien dagen geen reactie had gekregen besloot ik te bellen om te checken, of mijn brief wel goed was aangekomen. Mijn brief bleek op een stapel van vierhonderd andere sollicitatiebrieven te zijn beland. Mijn gebrek aan ervaring bleek de grootste reden waardoor ik bij de eerste selectieronde was afgevallen.

Andere boeg

Stilzitten is niks voor mij. Toen ik na dertig sollicitatiebrieven nog steeds niet werd uitgenodigd voor een vervolggesprek, besloot ik dat ik het voorlopig maar over een andere boeg moest gooien. Ik begon mijn eigen onderneming als freelancer en solliciteerde daarnaast op een bijbaan in een hotel, waar ik direct werd aangenomen. Deze bijbaan was dan wel onder mijn niveau, maar het zorgde ervoor dat ik een vast inkomen had en ondertussen verder kon kijken.

Volgens arbeidsmarktonderzoeker Silvia Blok van het KLV Wageningen Alumni Network is het helemaal niet slecht om eerst onder je niveau te gaan werken. “De buurvrouw die een oppas zoekt, computers repareren bij ouderen, vakkenvullen, bijles geven aan scholieren. Uiteraard is het handig om geld te verdienen, maar ook deze kleine baantjes kunnen je verder helpen. Je leert ervan en je leert weer nieuwe mensen kennen. Daardoor krijg je een groter netwerk en je weet nooit waar dat weer toe kan leiden. Uit onderzoek blijkt dat veel pas-afgestudeerden beginnen met een baan onder hun niveau, maar binnen een jaar vinden ze vaak toch een baan op het niveau waarop ze zijn afgestudeerd.” Het lijkt er dus op dat werkgevers liever iemand hebben die eerst een bijbaan heeft gehad, dan iemand met een gapend gat in zijn of haar cv.

De cijfers liegen er niet om. Volgens de laatste CBS gegevens zijn er momenteel 643.000 Nederlanders werkloos. Daartegenover staan 101.000 openstaande vacatures. Niet gek dus dat er zo veel mensen reageren op dezelfde vacatures. “Het is daarom belangrijk dat je opvalt met je sollicitatiebrief”, zegt loopbaancoach Judith Everaars van JJES.nl. “Voordat je begint met schrijven raad ik aan eerst te bellen! Vacatures zijn vaak heel algemeen. Bel een bedrijf op en probeer te achterhalen wat ze precies zoeken, zodat je daar in je brief op in kan spelen. Verdiep je in het bedrijf. Waar zitten ze op te wachten? Daarnaast kun je vragen hoe de functie eruitziet. Hoe werken zij, wat is het belangrijkste wat zij zoeken? Waarom? Wat zijn de issues waar ze mee te maken hebben. Laat zien waar jouw interesses liggen en hoe jij deze ziet terugkomen in die functie. 

Via via

Netwerken lijkt het magische codewoord. Van alle vacatures wordt 75% via het eigen netwerk ingevuld. Maar hoe bouw je eigenlijk een netwerk op als je bijna geen werkervaring hebt? Judith: “De kunst van het netwerken is, dat jij gebruik maakt van het netwerk van jouw netwerk. Jouw directe kring aan vrienden, kennissen en familie die je om je heen hebt, heeft bij elkaar een gigantisch netwerk aan mensen die zij weer kennen. Laat jouw kennissenkring jou dus in contact brengen met mensen die jou kunnen helpen. Daarnaast kun je aan je collega’s van stageplekken vragen of zij je in contact willen brengen met iemand die in jouw sector werkt. Zo leer je bij verschillende bedrijven in jouw sector mensen kennen. Verder is het zinvol om naar meetings, congressen en beurzen te gaan waarvan jij denkt, dat er mensen komen waar jij wat aan kunt hebben. Laat jezelf zien, bereid van tevoren een goed verhaal voor over wie jij bent en maak duidelijk wat jij voor hun kunt betekenen. Daarna is het zaak om contacten warm te houden, door af en toe even te bellen en te informeren waar zij mee bezig zijn, zodat je daar de volgende keer op in kan spelen. Daarnaast is het belangrijk dat jij informatie geeft over waar jij mee bezig bent of wat jij van plan bent te gaan doen. Netwerken is investeren en je zult zien dat je dit ook weer terug zult krijgen – soms uit onverwachte hoek.” 

Ik ben niet alleen. Van de 95.000 studenten die dit jaar zijn afgestudeerd, heeft maar liefst 13% geen baan. De rest werkt vaak onder hun niveau. Ook in mijn vriendengroep ben ik geen uitzondering. Afgezien van een paar lucky ones die na hun eindstage konden blijven werken, zitten de meeste van mijn jaargenoten in hetzelfde schuitje. Een paar van mijn vriendinnen zijn begonnen aan een peperdure tweede studie of hebben hun backpack uit de kast getrokken en zijn de economie aan het spekken in tropische oorden. De rest probeert net als ik uit alle macht vast te houden aan hun droom. Ook al is dat na dertig afwijzingen soms best lastig. Want ook al ben ik me bewust dat ik na vier jaar studeren wel iets kan, het levert wel een deuk op in je zelfvertrouwen. Judith: “Als het echt je passie is, blijf dan bezig met datgene wat jij leuk vindt om te doen. Als het niet gelijk een baan is, probeer het dan hobbymatig te doen. Ga bijvoorbeeld aan de slag als vrijwilliger. Probeer zoveel mogelijk kansen te zien. Neem een bijbaantje om geld te verdienen. En probeer hierin ook je kansen te benutten. Zoek de uitdaging voor jezelf. Misschien leer je daar wel mensen kennen die jouw inspiratie kunnen voeden, je vergroot je netwerk of kan je andere talenten ontplooien.

Laat zoveel mogelijk mensen weten wat je wilt. Als je je ergens op focust, zie je sneller kansen en ga je flexibeler met de situatie om. Het levert misschien niet direct een baan op, maar wel een netwerk die jou kan helpen om je droom te bereiken. Wees je bewust van je kwaliteiten. Vind uit waar je sterke en minder sterke kanten liggen en wat je het allerleukst vindt om te doen. Probeer je te spiegelen aan mensen die je voorbeeld zijn. Door met hen te praten ontdek je beter wat bij je past. Kijk naar je idolen. Wat spreekt je daarin aan? Welke motivatie zit daar achter. Combineer dat met het werk wat je doet. Het is belangrijk om je dromen te blijven voeden, ook al is het op een laag pitje.” 

Blijf bezig

Inmiddels schrijf ik niet meer lukraak op elke functie. Ik reageer alleen nog als ik denk dat ik echt aan alle voorwaarden voldoe. Een vacature voor een junior functie met 5 jaar ervaring laat ik voor wat het is. Toch is het volgens Judith Everaars niet onverstandig om dat soms wel te doen. “Het is goed om bij zo’n vacature eerst even te bellen. Een junior met vijf jaar ervaring is eigenlijk geen junior meer. Vraag gerust waarom ze een junior zoeken. Het kan bijvoorbeeld met het salaris te maken hebben. Maar als jij zonder ervaring een opvallende brief weet te schrijven, heb je alsnog kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.”

Naast het freelancen en mijn bijbaan ben ik nog steeds op zoek naar mijn droombaan. Het is niet allemaal alleen maar kommer en kwel. Dat ik niet gelijk een droombaan heb gevonden heeft ook z’n voordelen. Ik heb nu nog veel vrijheid en de tijd om mezelf verder te ontwikkelen. Ik volg nu een cursus Psychologie aan de Open Universiteit om mezelf meer te ontplooien. Daar had ik met een hectische baan nooit tijd voor gehad. Een krappe arbeidsmarkt draagt daarnaast ook bij aan creatief denken, efficiënt werken en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Mijn instelling is veranderd. Ik ben blij met elke freelance opdracht die ik binnenkrijg. Die positieve energie probeer ik vast te houden en dat zorgt ervoor dat ik blijf geloven, dat het op een dag wel goed komt met het vinden van een baan.

 10 tips : Zo vergroot je je kansen op een baan

  1. Maak een plan, zet een richting uit die bij je past. Wat wil je graag doen? Waar word je blij van, waarvan niet? Praat hierover met vrienden, ouders, bekenden.
  2. Ga je verdiepen in organisaties en functies waarvan jij denkt dat ze bij je passen.
  3. Verdiep je in baankansen. Waar worden nog veel mensen gezocht? Probeer ook te kijken naar alternatieve bedrijven binnen je sector.
  4. Ga ‘netwerken’. Misschien ken je mensen die werken in organisaties die voor jou interessant zijn en vraag of ze iets over de organisatie of hun functie kunnen vertellen, of word (actief) lid van een netwerkorganisatie op jouw vakgebied. Vergeet niet te kijken hoe verschillende sociale netwerken je hierin kunnen helpen zoals linkedin, twitter en facebook.
  5. Stuur open sollicitaties als je weet wat je wilt, motiveer wat je wilt gaan doen en waarom je juist bij die organisatie wilt werken. Maar vooral: wat ga jij het bedrijf brengen en waarom hebben ze daar wat aan.
  6. Bel altijd als je solliciteert op een functie. Je toont je interesse en door zo’n gesprek kun je net wat ‘hoger op de stapel’ komen.
  7. Neem een bijbaan. Het vergroot je netwerk en zorgt ervoor dat je je huur kunt betalen.
  8. Ontwikkel je ‘competenties’. Sommige voor jou aantrekkelijke banen vragen kwaliteiten die je misschien nog niet hebt. Verdiep je erin en doe ervaring op of volg een training. Kijk op welke manier dit in je bijbaantje kan opdoen.
  9. Ga op zoek naar vrijwilligerswerk, al dan niet in het buitenland. Het verruimt je blik, je ontwikkelt jezelf én het staat mooi op je cv. Bovendien kun je op die manier ervaring opdoen op jouw vakgebied.
  10. Zorg voor een professionele uitstraling, óók op het internet. Die kroegfoto’s zijn leuk voor je vrienden, maar je nieuwe werkgever kan hier wel door afknappen. Pas je kledingstijl aan bij de organisatie waarvoor je gaat/wilt werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
Tagged on: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *